onsdag 21. juli 2010

Døde bier, rare jordbær og fire år gamle nyheter


"Milliarder av bier dør på mystisk vis!" Konsekvensen for deg og meg? Vi får rare jordbær! Skrekk og gru..

OK, jeg vet det er juli og agurktid, men hovedsaken på VG akkurat nå fortjener et helt eget blogginnlegg. Mystiske nyheter er alltid spennende.

Det som er spesielt mystisk med akkurat denne hovedsaken, er at fenomenet har vært kjent i USA siden 2006... Men det forhindrer naturligvis ikke kreative sommervikarer hos VG fra å skrive en artikkel med store krigstyper om denne sinnsyke "nyheten".

VG har riktignok oppdatert nytt fra nærmere hold, nemlig England - her har opptil 15% av biebestanden forsvunnet de siste to årene. Oppsiktsvekkende! Sånn rent bortsett fra at BBC skrev om det i april 2009, så kan det vel nesten kalles en nyhet. Nesten.

Roger Hem, administrerende direktør ved Honningcentralen er også bekymret. Ingen bier, ingen honning. Kanskje han kan få jobb som sommervikar hos VG?
Alltid greit med en.. bi-inntekt.

Burde vi bekymre oss om biene, eller bare løpe til nærmeste Kiwibutikk og sikre oss noen helt normale jordbær (mens det enda er noen igjen)?

Relaterte artikler: vg.no, bbc.co.uk
Foto: ukjent


17 kommentarer:

 1. Du har helt rett i at dette er gamle nyheter, men konsekvensene er dog litt værre enn å miste noen jordbær. Bier er et sentralt ledd i næringskjeden og om de forsvinner kan det på sikt føre til katastrofale følger. Om det er noe å le av får vel være opp til deg, men det er et alvorlig tema.

  SvarSlett
 2. stemmer dessverre, og å kalle dette agurknyheter sier mer om blogger enn om VG. I denne sammenheng. Naturfag i grunnskolen omhandler spesielt tema om næringskjede og biene har en sentral plass enn feks veps. Bakterier, insekter og floraen er essensiel for vår eksistens på samme måte som vann, luft og jord :)

  SvarSlett
 3. Konsekvensene er mye større enn å få rare jordbær! Det er bare bra at det er fokus på denne alvorlige saken.

  SvarSlett
 4. Dette er kanskje den største trusselen vi mennesker har per dags dato - hele verden er avhengig av biene. Hvis biene kollapser, vil Haiti og tsunamien i 2002 være peanuts av naturkatastrofer vi har opplevd...

  Tore Jardar

  SvarSlett
 5. Anonym1 og Anonym2: Poenget var vel mer måten det presenteres på, enn alvorlighetsgraden i selve temaet. Men poeng er jo ofte vanskelig å få frem, og (for enkelte) enda vanskeligere å forstå! :)

  Det er sinnsykt alvorlig at 50 millioner mennesker har aids også, men det er ikke god journalistikk å presentere det som dagens største nyhet av den grunn. :)

  SvarSlett
 6. Vi kan vel for helsike vente med bekymringene til fenomenet eventuellt viser seg i Norge?

  SvarSlett
 7. Blogger, aids er peanuts for menneskene hvis insekter begynner å dø ut! JA TAKK VG. Dette er viktigere enn 99% av alt mølet de skriver om til vanlig.

  Samantha: du har ikke skjønt det.

  SvarSlett
 8. Så Samantha mener Norge er en isolert øy som hverken bør bry seg, eller vil bli rammet av forhold utenfor landets grenser.

  SvarSlett
 9. Samantha: Trenger jo forsåvidt heller ikke tenke oss Norge uten olje før det skjer.

  Føre var er en uting!

  SvarSlett
 10. Hva med oss i Nord-Norge? Vi har ikke bier her naturlig. Det finnes de som driver med birøkting her ja, men akkurat her hvor jeg bor har vi ikke bier. Faunaen må klare seg med humler, veps og andre insekter men jorbæra klarer seg fint uansett. Konsekvenser blir det nok om de forsvinner, uten tvil, men kanskje ikke så store som de tror.

  SvarSlett
 11. lthilme: Skeptisk, i Nord-Norge har dere jo veldig rare bringebær, buskene vokser seg såvidt over bakken og bærene er oransje! Dere har sikkert rare jordbær også. Og alt er bienes skyld! ;)

  SvarSlett
 12. humler er også viktig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Makan til folk!??? Nord-norge er vel like viktige av kjeden som resten av verden i og med naturen er et samspill. Jeg gremmes over folks uvitenhet om naturfag

  SvarSlett
 13. Til deg som skrev "Jeg gremmes over folks uvitenhet om naturfag", ja det gjør jeg også. Har ikke visst om at Norge besto av så mange uvitene mennesker før jeg begynte å lese disse leserinnleggene. Faktisk trist å lese.

  SvarSlett
 14. Bien har en sentral plass i historien og i menneskers daglige leven. Religiøst sett for alle religioner er den beskrevet som det som gir velstand som i utrykket "melk & honning" Det er dette grunnleggende fundament som gjør det mulig å bygge opp store sivilisasjoner som siden forfekter akkurat egenskapen til dette så joviale vesen. Med fokus på større profitt og omsetning har ikke dagens sammfunn satt av plass til å tenke tanken om det vi fåretar oss kan skade usynlige men alikevel viktige ledd i biologien. La meg gi et eksempel: Lakselusa...
  Den skal med alle midler bekjempes. Det at den skal bekjempes og utryddes for meg til å tenke...Skal den utryddes blir den jo utryddningstruet og må derfor vernes. Denne lille krabaten av en parasitt har sikkert en nødvendig missjon en eller annen plass i systemet.

  SvarSlett
 15. Haha... Og intelligens er en uting det også, Samantha.

  SvarSlett
 16. Her er det klare beviser for at noe er galt. Allikevel bruker vi enorme summer til forskning på klimaforandringer.

  Herr politiker, hvem enn som føler seg truffet. Ja klimaet forandrer seg og har gjort det siden tidenes morgen. Hva med å fokusere på et problem som er av en faktisk bekymring? Og udiskutabel fakta. Millarder av døde bier! Hvorfor?

  SvarSlett
 17. Hvis alle biene blir utryddet er det kun snakk om år før mennesket står i fare for å bli utryddet. Enormt mange dyr vil dø noe som gjør at det blir mindre og mindre mat. Einstein har gjort en beregning på at fra biene er borte tar det 4 år før mennesket omtrent er utryddet..... Rett eller galt??? Alvorlig er det. Og en annen sak naturen har alltid vært i forandring men ikke i så raskt tempo som nå og dyr og celler rekker ikke omstille seg. Fortsetter trenden kan fisken i havet være borte allerede etter 40 år. Se bare på hva som skjedde med fisken i de norske innsjøene..... De døde pga surt vann. Havet er nå på god vei

  SvarSlett

Søk i bloggen