tirsdag 31. august 2010

Her får du løsningen på tidsklemma!

En britisk psykolog mener at timene barn bruker foran TVen er den største ikke anerkjente helseskandalen i vår tid. Aric Sigman, som er medlem av det britiske Royal Science of Medicine, mener at det er en klar forbindelse mellom barns timer foran TV- eller dataskjermen og helsemessige problemer som fedme og hjertesykdommer.
 

Jeg må dessverre stoppe deg allerede der, kjære Aric. Hva slags doktor var du sa du? Psykolog var det ja. Ekspert på fedme og hjertesykdommer med andre ord. Til ditt forsvar behøver man ikke være rakettforsker for å forstå at folk som sitter på ræva hele dagen blir tjukke.

Rent bortsett fra det, så var det dette med cause and effect igjen da. TVen blir nå alltid syndebukk stakkars. At barn som sitter hele dagen foran TVen ikke er helt som de skal er jo greit nok. Men det behøver ikke nødvendigvis bety at TVen er årsaken til problemet. Det er jo mangelen av andre stimuli som er utfordringen her. Hvis ungene satt og stirret i veggen hele dagen hadde resultatet neppe blitt mye bedre.
 

Forøvrig var TV mye farligere før i tiden. Det toppet seg på midten av 90-tallet, når man hadde 32" widescreen billedrørs-TVer som veide kanskje 100kg. Barn sitter jo gjerne på gulvet rett foran TVen, hvis en slik TV tippet fremover fikk man et ganske flatt barn. I vår moderne hverdag har vi byttet ut flate barn med flate TVer, mens ungene har blitt tjukkaser. Fortsatt barn med helseproblemer altså, men vi kan ikke lenger skylde på TVen.

Så hvis du som nedbrutt mamma eller pappa sitter og leser dette, ikke fortvil. Du sitter jo i tidsklemma, og har ikke råd til barnevakt (men 50" plasma hadde du råd til) - så hva skal du gjøre? Hvis man leser hele artikkelen i VG, så er det mangelen på fysisk aktivitet og mental stimuli som er problemet, ikke TV eller data i seg selv. Løsningen? Nintendo Wii! Vips har du kombinert TV med fysisk aktivitet, og du kan trygt dra på fylla mens Nintendo holder fortet!
 

Bare hyggelig å kunne hjelpe.

Hvem gjør seg best som barnevakt? En skinnende, uskyldsren Nintendo, eller den dopa tenåringen i naboleiligheten? Vi vet begge svaret! Go Mario!Relatert artikkel: Barn kan få helseproblemer (vg)

3 kommentarer:

 1. Haha, måtte le av denne "Hvis ungene satt og stirret i veggen hele dagen hadde resultatet neppe blitt mye bedre." :)

  Helt enig i at man trenger ikke å være den skarpeste kniven i skuffa, for å forstå at TV er ikek det beste for deg.

  Wii er gøy nok det :)

  SvarSlett
 2. TV og Data gir en konstant strøm med informasjon til hjernen. Joda, man må jo riste litt på flesket og ikke gro fast i stolen. Men hjernen trenger trim den også.

  Takket være TV, så kunne jeg delvis snakke, iallefall forstå engelsk før jeg startet i første klasse. (Dette var før alle tegnefilmer ble dubbet til norsk.)

  Og takket være Data, kunne jeg skrive engelsk før jeg startet med engelsk undervisning på skolen. (Hurra for Adventure Games og en liten rød Engelsk-Norsk ordbok.)

  Og herregud så mye informasjon jeg presser inn i hodet til Sønnen min på 7 år. Hver gang han lurer på noe. Så er det bare å slå opp på wikipedia og/eller youtube.

  Skulle ønske jeg hadde hatt disse verktøyene når jeg var liten. Og foreldre som ikke var redd for at jeg skulle få "firkantete øyne".

  Informasjon og underholdning skader ikke.
  Mangel på trim gjør!

  Finn den Gyldne Middelvei!

  SvarSlett
 3. Helt riktig Kai :) Savner forøvrig de gode gamle spillene fra Sierra - hva skjedde med å lage sånne kule spill? :)

  SvarSlett

Søk i bloggen