tirsdag 28. september 2010

Soldater uten hjemland? Nordmenn - skjerpings!

Halve Norge reagerer nå med "sjokk og vantro" over Telemark bataljonen og de holdninger og uttalelser som har kommet frem i media de siste dagene. Som vanlig lever Norge i sin egen lille boble, med nisseluen godt tredd  ned over øra (og øya).

Bare for å gjøre en ting klart umiddelbart: Disse menneskene er profesjonelle. De jobber heltid som soldater. Du sitter på kontoret ditt og vifter med en anklagende pekefinger, de risikerer livet i Afghanistan.

De fleste vil nok foretrekke kontoret fremfor å få hue skutt av i en eller annen gudsforlatt (bare Allah som fortsatt henger rundt) ørken. Samtidig vil nok de fleste også si seg enige i at sistnevnte uten tvil høres ut som en mer spennende hverdag. Kanskje til og med mer spennende enn fem minutter mellom dyna med ei dame du allerede har harva over tusen ganger? Vær ærlig nå.

Å fylle dagspressen med hundre sider om temaet, samt kreve en granskningskommisjon (latin for 30-40 idioter som sitter i et rom i månedsvis mens de brenner dine skattepenger på å diskutere noe de ikke har greie på) er kanskje å overdrive LITTEGRANN? Har ikke soldater lov til å trives på arbeidsplassen?

Du kan ikke skape en profesjonell soldat med kapasitet til å drepe ved å plukke ut barnehageonkler eller metroseksuelle flyverter med strikking og frimerkesamling som fritidssysler. "Giid, neglen min brakk! Vent da, timeout! Ikke skyt! Neglen! Kan ikke bare alle være venner? Ååå!" Jeg vet ikke med deg, men skal jeg først betale for et forsvar så vil jeg gjerne ha et som VIRKER.

foto: Generation Kill

Ingen ønsker at norske soldater skal være psykopater uten følelser, som løper rundt og skyter folk for moro skyld. Vi får håpe og tro at forsvaret har prosesser for å luke ut disse før de havner i Afghanistan. Direkte tale, kamprop og hodeskaller på uniformen er et betryggende bevis på at det faktisk er mennesker der nede. Denne type symbolikk har alltid vært brukt i krig, dette er ikke spesielt hverken for nordmenn eller Telemark bataljonen. Ingen bør ha vanskeligheter med å forstå at soldatene i tillegg uttaler seg litt ekstra breialt når de får anledning til å uttale seg usensurert i forbindelse med en reportasje.

Det man kan skimte gjennom svartmalingen i avisene, er mennesker som reagerer på ekstreme forhold. Mennesker nesten som deg, bortsett fra at de har oppdaget at det finnes en hel verden utenfor stuevinduet, og at ikke alle de møter bortenfor postkassa er fans av kardemommeloven.

Mennesker som på beste mulige måte håndterer venner som dør. Venner som de lever så tett innpå at de på mange måter kjenner de bedre enn kona som sitter igjen hjemme. De skal skyte folk. Tror du dette blir lettere å håndtere hvis du kommer med pekefingeren? Hvis du til enhver tid insisterer på at de skal se på typen de ser i kikkertsiktet som en grepa kar og far til fire? Jeg tillater meg å tvile.

Mens du står og irriterer deg over at toget er forsinket, vet faktisk ikke Ola Soldat om han i det hele tatt kommer levende hjem etter en dag på jobben. Og nå blir han dolket i ryggen av sjefene sine, som sitter her hjemme i krøllete uniform og peller seg i nesa. Godt jobbet. Hvor er HR-ansvarlig?

Journalister, politikere, forsvarsledelse.. nordmenn:  Reality Check!

Relaterte artikler: Den utstøtte soldat (Dagbladet), Slik poserer majoren (VG), Kompanisjef lei seg (VG), Odin bør bli hjemme (VG), Frykter norske soldater(..) (aftenposten), Faremo bør be om unnskyldning (VG), Svekket oppslutning (VG)

37 kommentarer:

 1. Hør, hør. Glimrende kommentert!

  SvarSlett
 2. Flott skrevet. Jeg er lei av å lese medias vrøvl i denne "saken", så dette var godt å lese. Ikke bare skriver du fornuftig, men du har også en god penn.

  SvarSlett
 3. Supert kommentert!!

  Gleder meg over å lese at det er andre enn meg, som allerede har en !!Reality Check!!

  SvarSlett
 4. Hyggelig å se at ikke alle sluker medias vinkling rått. Takk for gode tilbakemeldinger :)

  SvarSlett
 5. Jeg er enig i det du sier. En soldat ser verden fra et helt annet perspektiv enn hva vi gjør her hjemme.

  Du snakker om en det er en stor verden utenfor dørene - en virkelig reality check, burde kanskje være å se verden fra et annet perspektiv igjen.

  Jorden har eksistert i over 4 milliarder år. Det er et helt univers der ute. Alt som eksisterer på jorden er parasitter utenom plantene - vi snylter på jorden resurser, mens plantene lager sin egen mat via karbondioksid og vann. Vi styrer ikke showet! Landegrenser, samfunn og religion er menneskeskapt.

  Jeg er en helt vanlig gutt på 16 år som vet disse tingene. Vi som menneskehet på jorden i 2010 er såpass opplyste at vi burde kanskje se at landegrenser og et forsvar ikke er nødvendig for å lykkes.

  SvarSlett
 6. Medias vinkling ja.. norske soldater er blodtørstige vikinger som sikkert bloter til gamle guder, og Arne Treholt er uskyldig dømt :P Heia Tabloid pressen. Det har nesten blitt helt umulig å vite hva en skal tro om noe for tida.

  ..men til de norske soldatene som forsvarer kvinner og barn i Afghanistan. Stå på, de virkelige morderne er de som vil ha dere hjem. De som vil snu ryggen til det Afghanske folk og la dem seile sin egen sjø. Det var vel omtrent det våre naboer i øst gjorde i 1940, og hvis vi skal hevdholde noen som helst rett til å være misfornøyd med det, så MÅ vi gjøre for Afghanistan det Sverige ikke ville gjøre for oss.

  SvarSlett
 7. Anonym 16 år: Ja, landegrenser kan virke som et noe kunstig og unødvendig begrep - men kultur og religion er dessverre fortsatt så forskjellig rundt om i verden at det nok fortsatt er lenge igjen før vi kan oppheve de. Men vi kan jo alltids håpe at det vil skje en gang i fremtiden :)

  SvarSlett
 8. 100% enig med deg. Vi får håpe denne gjengen hjemme forstår det samme...

  SvarSlett
 9. Det er noe som ikke stemmer når folk reagerer på at soldater skyter for å drepe....
  Blir for dumt når landets ledere skal være overrasket over at et gevær brukes til å drepe!

  SvarSlett
 10. Veldig bra skrevet !!
  Synes denne saken er helt blåst ut av proporsjoner i pressen !!
  Enhver nordmann som følger litt med på utenrikssituasjonen må vel skjønne at vi ikke leker i en barnehage i Afghanistan ???
  Har selv en svigersønn som har vært soldat i telemarksbataljonen, og flere familiemedlemmer som har tjenestegjort både i Libanon og andre steder på kloden - krig er krig, ikke barnehage!
  Det jeg ikke fatter, er at nordmenn kan være så naive og at "nyheter" som denne saken har skapt er så eksepsjonelt. Skulle nesten tro at forsvarsledelsen er en gjeng med bedrevitende sosialarbeidere som bare ønsker "peace and love". Slik er ikke verden lenger, dessverre !!
  Og jeg blir vel hudflettet for denne kommentaren, tenker jeg - som en dame i 50-årene som mange sikkert tenker "burde vite bedre".....

  SvarSlett
 11. Har selv vært i TMBN. Det er tydlig at media har lite å skrive om når dette er det beste de har å komme med. Hele greia er latterlig.

  Folk får dra å se filmen Armadillo, eller kanskje ta turen til midtøsten selv...

  SvarSlett
 12. Merkelig mange forsvar for tåpelige norske soldaters uttalelser. Tyske SS soldater hadde også denne holdningen til krig og symboler. De var kanskje ikke så ille allikevel, da? Man kunne tro at mange som kommenterer her har varig svekkede sjelsevner

  SvarSlett
 13. Godt skrevet !

  Men tullingen av en Kloss-major som styrer denne bataljonen er ikke egnet (slik jeg ser det). Det handler om gangsyn og sosial intelligens- DET mangler denne Kloss-majoren.
  Når en Major klovner seg slik på Facebook så sier dette noe om resten av kompaniet- FEILEN velter helt opp i Forsvarsledelsen siden de ikke har maktet å få vekk utøyet.

  "Til Valhall" my ass !

  Svarte ... Hvor faa*** er neglesaksen min blitt av?

  SvarSlett
 14. Siste anonym: At bataljonledelsen oppførte seg noenlunde fornuftig samt viste en viss evne til å filtrere / dempe soldatenes offentlige uttalelser hadde nok vært å foretrekke ja. Jeg hadde tanker om å ta med en setning om det i innlegget, men det forsvant visst sammen med neglesaksen din :)

  SvarSlett
 15. For det første så styrer ikke Majoren (Wenneberg) bataljonen, han var sjef for MekKP4. For det andre, er Wenneberg en stor motivator. Han vet hvordan han skal få soldatene sine til å gjøre jobben, og takle det etterpå.

  Og hvem i h"!#¤@£@£@£@ har ikke ett bilde på FB som kan bli misbrukt?

  SvarSlett
 16. Det finnes bare en form for krig og det ender alltid med drap, slit, svette, blod og gørr, er på tide at nordmenn, norske politikere og forsvaret skjønner det. Holder ikke med en utstrakt hånd under kamper eller virkelighetsfjærne øvelser i den norske fjellheimen. Den som er aggresiv og rå vinner kampen, synes du det er galt må du også være forberedt på å ta i mot lik på Gardermoen.

  SvarSlett
 17. "Merkelig mange forsvar for tåpelige norske soldaters uttalelser. Tyske SS soldater hadde også denne holdningen til krig og symboler. De var kanskje ikke så ille allikevel, da? Man kunne tro at mange som kommenterer her har varig svekkede sjelsevner"

  Kjære Anonym!

  Er du korka?
  Det er ikke det at noen her forsvarer kommentaren av den mannen, men Telemarksbataljonen og alle andre soldater vi har ute på verdensbasis.
  Å sammenligne krigen i Afghanistan med Tyske SS soldater er helt på jordet! Hvem faen sammenligner en krig om fred, med en krig om å ta over verden?!?
  Jeg trur du bude sette deg litt bedre inn i saken enn det du er, for du vet sikkert ikke mer om hva soldatene driver med i Afghanistan, enn det som har stått i avisene de to siste dagene.
  Dette blir helt latterlig! Nesten så jeg må le litt.

  Jeg har selv familie i Telemarksbataljonen og jeg kan med hånden på hjertet si at han er en av de mest jordnære personene jeg kjenner.
  At våre landsmenn setter sine liv i fare for å redde ræva til Norge, slik at vi skal få støtte fra USA dersom vi en gang sitter i saksa, burde vi være stolte over!!

  SvarSlett
 18. Fantastisk bra!!! bare media kunne hadd lest opp denne for folket på nyhetene.
  Nye mannebladet alpha kan vell bare legge opp nå!

  SvarSlett
 19. Takk igjen for alle hyggelige kommentarer! Men nå må vi ikke tenke mer på krig og fred og sånn, men heller se den nye videobloggen min :)

  http://dagensbeste.blogspot.com/2010/09/thorbjrn-videoblogger-om-videoblogging.html

  SvarSlett
 20. Meget bra innlegg.
  Påtide at noen tør å kalle ein spade for ein spade.
  Det er ingan av "sivilistane" her heime på berget som noen gang vil skjønne kva dei som er ute på oppdrag opplever og utsetter seg for.
  Så da blir det litt feil at dei skal diktere reglane.

  SvarSlett
 21. Vanvittig bra skrevet! Er selv veteran fra Balkan og kan ikke få sagt det bedre. De som ikke har vært i en kontakt, eller kjørt rundt redd for å bli sprengt i filler hvere eneste dag i 6 måneder kan bare la dette ligge å la være og utale seg. Dere vil uansett ikke forstå situasjonen man er oppe i og hvordan man må programere hjernen sin for å bryte med alt av instinkter...

  SvarSlett
 22. Kjuenner mange som har tjenestegjort i Libanon og flere sliter i dag. Krig er krig og man kan ikke forvente at at soldatene skal oppføre seg "normalt". Vår mentale tilstand er ikke skapt for å tåle de taraumatiske situasjoner krig trer ned over hodene våre.

  Hvis man er utsatt for noe ekstremt traumatisk klarer man ofte ikke å huske dette. Det er hjernen som beskytter oss fra å "bikke over".
  Soldater i krig har behov for å distansere seg fra situasjonen. Alle er forskjellig og hvordan de reagerer er personlig og sitasjonsbestemt.

  Som nevnt i artikkelen, det er jobben de gjør og intrykket lokalbefolkningen sitter igjen med som er det viktige. Reporterene har her vært ute etter en skandalehistorie.

  Enda værre er det at det har gått politikk i det. Jeg er ingen FRP mann, men hadde det ikke vært for FRP hadde det ikke vært noen som turte å gå til motmele. Mange ganger har sysnpunktene deres skivebom, men de setter søkelyset på en reel problemstilling.

  Denne saken er debatert og tatt inn i politikken på et alt for tidlig tidspunkt. Det er en skam at vi her i Norge skjeller ut soldatene med bakgrunn i reportasjer fra journalister, og tom. uten at de kan svare for seg.

  SvarSlett
 23. Jeg har avtjent min verneplikt og vel så det. Aldri hørte jeg slikt vrøvl og symbolbruk, som vi tydligvis har i Telemarksbataljonen. Dette er kun resultat av umodenhet. En ting jeg imidlertid lærte i militæret, og ikke minst under øvelser, var at de soldatene som var mest brautende og "tøffe" i kjeften, var de første som ble mørkredde når kvelden senket seg. Slike er det tyeligvis mange av blant dem som skriver her også...

  SvarSlett
 24. .... så du sammenligner å løpe flirende i skogen med rødfis med å se medsoldater sprengt i filler av landminer eller å ta livet til noen bare fordi du må eller er beordret.

  Det kan ikke sammenlignes.

  Om soldatene skal kritiseres eller om man skal prøve og forstå de vil ikke jeg ta stilling til,
  men det er nettopp det....her hjemme sitter alle å kritiserer uten at de egentlig vet hva de snakker om. Her bør noen psykologer inn i bilde å forklare hvorfor de har svart som de har svart.....så kan man ta opp diskusjonen.

  SvarSlett
 25. Kanskje det beste hadde vært å holde seg hjemme for å forsvare sitt eget fedreland. Hele Afghanistan-affæren er et stort narrespill!

  SvarSlett
 26. Ufattelig bra skrevet! Kunne ikke vært mer enig. Nordmenn skyter ikke for å kun drepe. De skyter for å forsvare utallig flere mennesker, selvfølgelig må de skyte for å drepe, ellers fortsetter motstanderen, evnt kommer tilbake igjen. De uskadeliggjør de som virkelig skyter kun for å drepe, intet annet.
  En annen ting er selvfølgelig hvordan vi ser på soldatene der nede. Greit nok at de er der nede, men man trenger faen ikke bli sure av den grunn. De drar dit ned for å hjelpe de sivile der nede. Og de som drar ned blir, som sagt, utsatt for uhorvelige mengder med livstruende situasjoner. En bekjent var i afghanistan i fjor, og når vi hørte det hadde gått av en bombe i nærheten av norske styrker fryktet man selvfølgelig det værste! Nordmenn burde endre synet på soldatene som tjenestegjør i midtøsten, gi de støtte for faen, ikke høvl de ned som om de har valget til å rusle bort til motparten og spørre om de ikke skal ta en kaffe og snakke over saken! Hadde de hatt ett annet valg vil de ta det valget istedet for å skyte noen. Det kan umulig være lett å faktisk drepe en person, selv om personen skyter på deg!

  SvarSlett
 27. Det er mange soldater i Afghanistan, og mange kommer rett fra førstegangstjeneste i en alder av 20 år. Er det dette vi skal kalle profesjonelle soldater? Har selv fullført førstegangstjeneste, og kan ikke si jeg følte meg klar til krig bare pga. det.

  Jeg sier ikke jeg er uenig i det du skriver, men jeg er heller ikke helt uenig i det som har vært diskutert i media i det siste. Jeg ser på det som har blitt sagt som uttalelser fra ett fåtall soldater som reagerer på syke ting de har opplevd i krig. Det som overrasker meg er at folk støtter opp om det som har blitt sagt, når det som gir mest mening er å gi soldatane psykisk hjelp.

  SvarSlett
 28. Siste anonym: Jeg kommenterer primært Telemark bataljonen, de har vel noe mer erfaring enn 3 måneder på rekruttskolen.

  Når det er sagt er det på generelt grunnlag naturligvis diskutabelt hvorvidt det er heldig at unge mennesker deltar i krig. Det er likevel ingen ny problemstilling, og litt på siden av medias vinkling i denne saken.

  SvarSlett
 29. Meget godt skrevet. Det er ikke soldatene som skulle bli kalt inn på teppet, det er forsvarsministeren og toppene i forsvaret. De har ikke fulgt opp soldatene, de har ikke gjort jobben sin, med de holder sammen og velter skylda over på soldatene som ikke har noen stemme og som ikke kan forsvare seg. Stoltenberg og regjeringen er tause som graven, det er en stor skam.

  SvarSlett
 30. Kan ikke gjøre annet enn å si meg helt enig med deg..Folk her i norge har blitt alt for glad i "silkeputa" si å har veldig lett for å dømme ting å situasjoner de ikke skjønner eller kjenner til! Å ja man kan jo kanskje si at dt virker litt overdrevet å feste dødningshoder på uniformen å ha kamprop som "Til Valhall", men når dødningshodet har en betydning er det vel en annen sak?det er jo ikke som at det er tegn på frykt men heller et merke for å hedre en kamerat å en kollega! Å når det gjelder kampropet så ser jeg heller ikke at det er et problem der det bare vil skape motivasjon eller en glød hos norske soldater å de med annen språklig bakrunn ikke vil skjønne hva det betyr...Jeg hadde skjønt det mere hvis dette hadde kommet fra en annen nasjon eller folkegruppe der folk hadde følt seg truffet eller truet av dette ikke på grunn av at en eller flere nisser her hjemme mener det er galt uten andre argumenter enn at det er "Feil" eller upassende for norske soldater å gjøre!!!!

  SvarSlett
 31. Har selv vært der nede og synes alt som styret som er rundt dette blir for dumt. Det er folk som ikke har peiling overhode på hvordan det faktisk er å være der nede. Greit nok at det kansje er litt i yngste laget å reise ned som 20 åring, men som regel er det lettere for en 20 åring å dra for de har som oftest ikke rukket å etablere seg med familie. For man vet jo når man reiser at det er en mulighet for at man ikke kommer hjem, om man da har barn og kone så er det nok verre å reise i fra dem.
  Synes det er utrolig bra det du har skrevet!

  Oppførselen til nordmenn som kritiserer saken er forkastelig, se hvordan soldatene til USA blir tatt imot når de kommer hjem og se hvordan vi blir tatt imot. De blir sett på som helter, mens vi blir sett på som idioter.

  SvarSlett
 32. Takk igjen for hyggelige tilbakemeldinger, og til alle som er soldater eller har familie og venner som er det - stå på, og ignorer avisene - Vi er stolte av dere!

  SvarSlett
 33. Er egentlig ikke noe må tilføye til ditt innlegg. Bra skrevet, men i dette media sirkuset må alle være klar over og en direkte linje til Afganistan soldatene. Stol aldri på en journalist. Dette er noen individer som skal lage en story som selger. I etterpåklokskapens tegn er det lite å angre på de uttalelser som har kommet. For ettertiden...fremtidige soldater legg merke til at i media`s søkelys er dere bare ett verktøy for å selge ett produkt. Ta vare på hverandre, og sørg for kammeratskap og glede over den jobben dere gjør. Vi veteraner som har deltatt støtter dere 110%

  SvarSlett
 34. Per Morten - takk for det. Jeg har akkurat lest ferdig reportasjen i Alfa som startet det hele, klarer ikke helt å forstå hvordan denne saken har eksplodert som den har gjort.

  Reportasjen gir det jeg oppfatter som et realistisk innblikk i soldatenes hverdag, jeg finner ingenting sjokkerende i den. Et par fargerike uttalelser må man tåle.

  VG burde skamme seg.

  SvarSlett
 35. Tok meg ikke bryet til å fin-lese alle kommentarene.

  Krig er i sitt vesen motpol til alle medmenneskelige grunnregler. Det vil være for de fleste svært vanskelig å drepe mennesker dersom egenverdi er lik vår egen. Som en mekanisme for å forsvare oss mot det faktum at vi faktisk dreper mennesker er det både nødvendig og en selvterapi å demonisere motparten. Det blir om å gjøre å senke menneskeverdet til de man skal drepe til et lavest mulig nivå. Under 2 VK var heller ikke tyskere rangert høyt på denne listen.
  Vil påstå at de fleste som verver seg til dette helvete ikke i utgangspunkt vet hva de begir seg ut på. Spør de som har vært utsatt for dette om hva de hadde gjort om de fikk velge på nytt.
  Politikere generelt eier heller ingen kompetanse i å forstå krigens natur og mekanismer. Derfor blir fremstillingen i mediene svært feil. De som ikke er klar over at svært mange soldater blir slik for å overleve i en krigssituasjon har 0 innsikt, men dette selger aviser,,,,,

  Uansett er jeg Imot det politiske grunnlag for denne krigen. Dersom jeg hadde vært i Afghanistan og på et eller annet vis måtte velge side, hadde jeg latt skjegget gro og da kunne det vært undertegnede som lå oppe i en åsside med en 12,7mm og skutt på Norske, Engelske, Amerikanere eller ande som ikke har noe som helst rett til å befinne seg i dette landet! Dette skulle for meg være like enkelt som det er for Nordmenn å myrde Afganere i et fjell / ørkenland på den andre siden av jordkloden.


  Hilsen Svein

  SvarSlett
 36. Du må jo være fjern Svein!

  SvarSlett

Søk i bloggen