torsdag 14. oktober 2010

Historien om når Korps-Jonas skulle i forsvaret

Forsvarets stabsmusikkorps skulle hilse den sveitsiske presidenten velkommen ved å spille nasjonalsangen (altså den sveitsiske). Det gikk heller dårlig, og presidenten stusset nok litt når de fyrte i gang en helt annen låt..

Korpssjefen synes naturligvis dette var ekstremt pinlig, og lover å dobbeltsjekke rutinene for å finne ut hvordan dette har skjedd. Årsaken er kanskje ikke så utrolig som man skulle tro, vi har nemlig historien! La oss være ærlige, det er ikke de tøffeste av de tøffe som havner i skolekorps, og det er samme gjengen som ender som korpsmusikanter i forsvaret.

Her er historien om en av dem - Møt Jonas.

Etter en lang og ærefull karriere i skolemusikken kommer han til militæret, og forsvaret finner fort ut at han er helt ubrukelig i enhver form for militær sammenheng. Han er så tynn og pinglete at hvis noen hadde plassert ham på en slagmark hadde han blåst bort før han rakk å skyte noen.

I og med at Jonas er usynlig når man (ikke) ser ham fra siden, spekuleres det et øyeblikk i om han kan bli en bra spion. Dessverre viser det seg at astmamedisinen hans bråker så fælt (pssscht!) at han raskt ville røpet seg på hemmelig oppdrag, f.eks bak gardiner og slikt. Men det finnes likevel håp! Kanskje kan Jonas få plass i korpset. Han var jo tross alt en racer på piccolofløyte!

Jonas melder seg til tjeneste, men får snart beskjed om at de ikke har noen ledig plass som fløytist. Ikke kan han få noe stort, kult instrument som tromme eller tuba heller. Spjælingen Jonas med en tromme blir så topptungt at han velter, og han får bare frem et svakt BRAAuup fra tubaen før han besvimer av åndenød og grafser fortvilt etter astmamedisinen. Hadde han enda hatt et snev av rytmesans kunne han kanskje fått en triangel.

Til slutt får Jonas en kontorjobb(!) i Forsvarets stabsmusikkorps. Og får jobben med å... finne frem notene til den sveitsiske nasjonalsangen når presidenten kommer på besøk. Problemet er bare at ikke kan han sveitsisk, og ikke kan han google. Jonas får panikk, og blar som en gal i notebiblioteket til korpset helt til han plutselig får øye på noe. Et noteark med påskriften "Oh, mein Heimatland"! Hmm, tenker Jonas, sa ikke tysklæreren en gang at forskjellen mellom sveitsisk og tysk var nesten som mellom norsk og nynorsk? Og om ikke heimat er nynorsk så kan du kalle meg en krakk! Dette MÅ jo være den sveitsiske nasjonalsangen!

Blid og fornøyd tar Jonas 100 kopier av notene mens han nynner i vei! O mein Heimatland! O mein Heimatland, wie so innig feu..uhm. tralleralleralla!, duftest noch an meinem öden Strand! Tralleri, trallera. Hurra! For en dag dette skal bli, tenker Jonas! Nå blir korpssjefen sikkert så stolt av meg at jeg snart får prøve meg på triangelen igjen!

Og det kjære barn, var slutten på eventyret om korpsmusikanten Jonas. Hva som skjedde så forteller historien ingenting om, men trolig sitter han der fortsatt med et fredfullt smil, bak kopimaskinen mens han nynner til tonene av "Oh, mein Heimatland" som kan høres svakt oppe fra slottsplassen..

Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
Relaterte artikler: Skulle noen i kakebu så blir det meg (vg), bommet på nasjonalsang (vg)

9 kommentarer:

 1. Denne majoren må vel sies å være en vaskeekte klossmajor!

  SvarSlett
 2. Denne majoren har gjennom 10 år vært sjef for musikk og drill-troppen til HMKG, så kompetansen er vel ikke noe det går an å tvile på. Er det noen som skal skyldes på, så er det nok noteansvarlig, som valgte den gamle nasjonalsangen til Sveits.

  SvarSlett
 3. Den gamle nasjonalsangen er Rufst,du mein faterland,til melodi av God save the King/Queen. Dette er en sang som aldri vant konkuransen om denne type sang.Sangen heter Oh ,mein Heimatland.

  SvarSlett
 4. Jøss, her var det en del usaklig og misforstått informasjon.

  Det er selvsagt den som er noteansvarlig som har lagt frem en feil note. Jeez, som om ikke en ansvarlig for et-eller-annet rundt omkring på Norges arbeidsplasser har gjort feil...noe alle Ambassadeansatte selv vet, fra diverse blundere de har gjort i sine taler rundt omkring ;-)

  Kongen selv gjør også blundere utenlands, så dette var jo helt all right, faktisk.

  Til hovedinnlegger:

  Ærlig talt, for en merkelig oppfatning du har av militærmusikerne i Norge! De har Mastergrad fra NMH eller andre utdanningsinstitusjoner, og de bedriver fysisk trening ved siden av sin jobb, og har gjerne flere jobber ved siden av å være ansatt som profesjonell musiker i Forsvaret, da lønnen dessverre ikke er mye å skryte av.

  Da disse tjenestegjorde i Forsvaret, valgte mange av disse å tjenestegjøre i HMKG (Hans Majestets Kongens Garde), fremfor å krige i felten. Det er jo en ærlig sak! Det er ikke høyere forekomst av astma blant profesjonelle musikere enn det er blant ambassadepersonell.

  Se det.

  Heie Forsvarets Musikk, fortsett med den brilijante jobben dere gjør!

  Forsvaret bør justere opp lønningene deres med minst kr 150.000, det er på høy tid - så kommer dere opp på normalen.

  SvarSlett
 5. Siste anonym: Det slutter aldri å forundre meg at folk tar det jeg skriver seriøst. :)

  SvarSlett
 6. Hei, Kom over denne saken nå - kom nettopp hjem fra USA, og hørte om dette fra venner. Måtte smile litt da jeg hørte det :-)

  Til "Thorbjørn": forventer du virkelig at fremmede folk på nettet skal vite når du er seriøs eller ei? Dette er da linket til VG debattforum, og må således behandles noe seriøst.

  Ellers er min kommentar til denne saken at jeg har den største beundring for det musikalske nivået disse musikerne har. Husker godt at en av de studerte ved Juilliard, og jeg har siden nytt godt av flere konserter med de i Oslo og ved ambassadebesøk.

  Som en annen kommenterer over, er det en skam at Forsvaret budsjettbehandler svært uheldig i forhold til kulturkommunikasjon mellom sivile samfunnet og Forsvaret - som FSM representerer - og det labre lønnsnivået.

  Musikerne vil forhåpentligvis selv, gjennom tillitsvalgte i organisasjonene, arbeide for å reforhandle fullstendig hele lønnssystemet fra grunnen av - og bytte forbund til Akademikerne ganske snarlig?

  Vennlig hilsen nok en fornøyd publikummer!

  SvarSlett
 7. Til siste "Anonym": De fleste innleggene på denne bloggen er såpass hardt overdrevet at det burde være ganske åpenlyst at det ikke akkurat er Fakta på lørdag, men det er naturligvis skrevet for å provosere - noe som lykkes overraskende ofte. :)

  SvarSlett
 8. Hei igjen,

  Jeg er siste "anonym", og må bare si jeg finner det noe merkelig å skulle provosere i en sak som dette. Men hver sin smak ;-)

  Jeg for min del vil oppfordre den politiske opposisjonen (blant annet Høyre) til å vedta noe smart i forhold til floken Forsvaret og det tradisjonsrike FSMK. Finnes det gode løsninger her?

  -Vennlig hilsen fornøyd publikummer-

  SvarSlett
 9. I såpass "uskyldige" saker som dette er vel primærmålet å skrive noe som oppfattes som morsomt, ikke nødvendigvis provosere så veldig mye.

  Hvorvidt det lykkes avhenger nødvendigvis av at leserens humor sammenfaller med min, hvilket naturligvis ikke skjer 100% av tiden. :)

  SvarSlett

Søk i bloggen