mandag 17. januar 2011

Likhet for loven gjelder bare hvis du ikke har bart

Maria Amelie sitter nå på Trandum og venter på informasjon om sin videre skjebne. Hun er en ulovlig innvandrer, og i tillegg til å bruke dine skattepenger til å utdanne seg har hun gitt ut bok. Som vellykkede forfattere flest kjører hun taxi til matbutikken og tenner sigarene sine med tusenlapper. Dine tusenlapper.

Maria Amelie er et interessant tema å diskutere. Hun er en hvit, søt jente som har klart å sette fokus på situasjonen for ulovlige innvandrere i Norge. Men betyr det at hun skal behandles annerledes enn andre i samme situasjon? Petter Eide stusset forrige uke over at vakre kjendiser behandles bedre enn menn med bart fra Afrika. Jeg vet ikke om det er så rart. Vi synes jo det er veldig slitsomt at folk dreper sel, men spiser gjerne bacon til middag. Griser er jo mennesker de også? Men stygge, det er de. Fysj.

På den ene siden føles det riktig å sende Maria Amelie på hodet ut av landet i likhet med alle de andre ulovlige innvandrerne - samtidig er hun en sterk stemme som kunne gjort en forskjell for hvordan vi behandler "de papirløse". Hvis vi vil det da. Nordmenn flest vet jo innerst inne at for hver Maria Amelie så er det ti Mulla Abdulla som brant alle papirene sine på grensa mens de lo høyt og ondskapsfullt. Vel inne i landet kjører de drosje døgnet rundt (helt sikkert uten å betale skatt) - og den lille ledige tiden de måtte ha til overs tilbringer de ved kjøkkenbordet, travelt opptatt med å planlegge terror og bygge landminer som de sender tilbake til hjemlandet i håp om at vantro amerikanere skal tråkke på dem. Denger kona si gjør de sikkert også.

Likhet for loven er jo noe dritt når folk er så forskjellige. Vi vet jo at lik behandling av alle individer fungerer dårlig i stort sett alle andre sammenhenger (skole, arbeidsliv, etc), så hvorfor tror vi at det fungerer i rettsvesenet? Motepolitiet burde jo arrestert alle med bart for lenge siden uansett, så det er bra at UDI tar affære. Folk med hår ikke bare i, men til og med under nesa og som til alt overmål utviser manglende evne til å gjøre seg forstått på norsk fortjener naturligvis dødsstraff. Det er liksom ikke noe å diskutere. Søte, russiske kvinner med ulykkelig barndom blir på en måte noe annet.

Heldigvis har Maria Amelie fått seg kjæreste i Norge, noe som gjør det lettere å sende henne ut. Vi liker jo ikke folk som kommer hit og tar mennene våre, uttaler landsforeningen for Homofile. Neida. Men det er lett å søke etter undertoner og lese mellom linjene, uansett hvem som uttaler seg i denne saken. Styreleder i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon PEN, Anders Hege uttalte omtrent følgende under et demonstrasjonstog: "Vi er her for deg (Maria Amelie), og vi finner oss ikke i at noen gjørt vårt land fattigere ved å kaste ut de beste av oss". Vent nå litt.

Hva med vår kompis Mulla Abdulla? Du vet han med skummel, mørk hud og plagsomt bustete bart? Han som kjører drosje eller selger grønnsaker eller vasker kontoret ditt mens du ligger hjemme og råtner på sofaen? Er han også med i "de beste av oss"? Eller kan vi kaste ut han?  Hvordan var det igjen? Vi vil jo bare ha de aller beste her hos oss? De høyreiste, med fager hud og klare meninger om folk med stor nese?

Tenk om det hadde vært slik at ikke alle med bart og vriene navn var like. At også de måtte behandles forskjellig. Da hadde det blitt slitsomt med likhet for loven da!

Foto: Scanpix
Relaterte artikler: Kvarme raser mot regjeringen(vg), Marie Amelie løslates(vg), Kan bli sittende fast i russland(vg), Skrev takkebrev(vg), For lettvint for regjeringen(vg), Vil følge kjæresten til Russland(vg)

5 kommentarer:

 1. Yes da, dette liker jeg! :)

  SvarSlett
 2. Pågripelsen skjedde på en adresse i Tønsberg ved 08-tiden fredag 7. januar. Barna som er sendt ut, er en tre måneder gammel jente, samt tre gutter på 5, 12 og 14 år.
  Det var ingen som gikk i tog for dem. Ingen tente fakler for dem. Ingen holdt TV-debatter for dem. De eneste som møtte opp utenfor boligen deres i Tønsberg fredag 7. januar var politiet." kan man lese i Tønsberg Blad. Denne familien har bodd i Norge i sju år og barna er tildels født her. De ble sendt tilbake til Irak sammen med moren. Faren gikk "under jorden" så moren ble satt på flyet alene med de fire barna.
  Er det rettferdighet, hvorfor demonstrete ingen mot dette? Fordi de var fra Irak, fordi de ikke var berømte, fordi disse barna ikke har skrevet en bok.
  Biskop Ole Christian Kvarme hvofor grep du ikke inn her? Sikkert fordi dette hadde det ikke blitt noe stort oppslag i mediene om. Skam dere alle sammen, her blir barn sendt ut av landet uten at noen bryr seg, mens en vakker russisk kvinne med en clever advokat antagelig får bli. Hvor er rettferdigheten?

  SvarSlett
 3. Jeg synes den beste uttalelsen i denne saken kom fra Jon Almaas sist fredag i nytt på nytt. "Hvis det hadde vært så lett som å komme ulovlig til Norge, ta høyere utdanning, utgi en bok og bli kåret til årets nordmann - så hadde jo alle gjort det!" Ja, likhet for loven og ingen forskjellsbehandling - men herlighet, det må da være mulig å bruke sunn fornuft.

  SvarSlett
 4. Befriende å lese at jeg ikke er HELT alene om å mene akkurat dette.
  Takk.

  SvarSlett
 5. Rebecca - ja det er tillatt å bruke hodet, men å kombinere lover med skjønnsmessige vurderinger - og så ende opp et resultat som alle til enhver tid er fornøyd med og mener er riktig er ikke så lett. :)

  The teller: Værsågod :)

  SvarSlett

Søk i bloggen