fredag 18. februar 2011

Gammelt eller nytt, hva er best?
Nyheten om at Omer Michael Batti har fått platekontrakt og skal synge duett med Michael Jacksons niese, ga meg flashback til 80-tallet (den gang Michael Jackson var Helten over alle Helter). Og en liten idé til en bloggføljetong, som bare sånn halvveis har med saken å gjøre. Men denne bloggen er jo alle digresjoners mor, så det går fint.

Jeg tenkte det hadde vært moro å sammenligne hva som er best: Teknologi eller fenomen som er vanlige i dag, eller tilsvarende som var vanlig i gamledager (la oss for ordens skyld definere "gamledager" som en gang midt på 80-tallet). Mulig vi starter en liten føljetong ut av dette, men la oss starte med starten. For de som faktisk levde på (eller i det minste har hørt om) 80-tallet kanskje man kjenner seg litt igjen underveis også.


Hvordan finne veien
I gamle dager: Kart
Vel, analoge kart hadde jo sin sjarm. Man stoppet opp, brettet ut kartet og gjorde et tappert forsøk på nei, ikke å finne ut hvor man skulle, men først og fremst hvor man var. Hvis man klarte det, var neste oppgave å lokalisere sin destinasjon ("Hm, jeg tror vi skal omtrent hit." *peke ca 20cm utenfor kartbladet*). Det mest negative med det gode, gamle utbrettskartet var likevel tidsaspektet. Vanligvis tok det lenger tid å brette sammen kartet enn å kjøre dit du skulle.

I dag: GPS
GPS er geniale greier. For det første vet du alltid hvor du er, og GPSen vet med litt flaks hvordan du kommer dit du skal. Eneste utfordringen er de dumme veiarbeiderne som driver og flytter og bygger om veier hele tiden. Rett som det er insisterer GPSen på at du er ute og kjører på en åker, selv om du helt tydelig kan se veien gjennom frontruta. Ja, også snakker den da, det er et pluss. Alle har jo ønsket seg snakkende bil siden de så David Hasselhoff tøffe seg i Night Rider på TV.

Hvordan bli kul på håret
I gamle dager: Hårspray
Før i tiden hadde man en sprayboks som var like lang som armen sin, og skulle man bli Hipp på Hue Uten Lue var det bare å tømme halve boksen rundt hodet. Drivhusgassene fra én boks med hårspray var nok til å skape et hull i ozonlaget på størrelse med Finnmark, men hvem brydde seg om slikt så lenge man var tøffest i klassen? Her vil jeg gjerne presisere til alle samer som leser innlegget at de laget hull på størrelse med Finnmark, det var ikke over Finnmark. Så dere kan ikke begynne å si at tusenvis av reinsdyr har solt seg til døde for å få ekstra erstatning fra staten. Sorry.

I dag: Voks
Vi hadde lenge hard, seig, kjip voks som tok fire uker å få ut av håret, men etterhvert dukket mer moderne voks opp, som hadde bra hold men likevel var mulig å få ut av håret uten å barbere seg. Denne produktlanseringen var mistenkelig sammenfallende med et fenomen kaldt "partysvensker". Vi fikk øye på boksen med voks i butikkhylla, ruslet bort og bare hm, den så kjekk ut. Så snudde vi oss og gikk til kassen, og da vi tittet opp var den gamle kassadamen plutselig erstattet med en partysvenske som var barbert på siden av hodet og hadde en eller annen sinnsyk sveis på toppen. Og han bare "Hörru, den där hårvaxen är jättebra!"

Hvordan plage storesøsteren din
I gamle dager: Stjele dagboka hennes
Før i tiden var det én ting storesøsteren din vernet med sitt liv: Skoledagboken! Hvis man fikk tak i den og begynte å lese høyt fra den, da ble det månelyst. Hvis man neste dag utnyttet de innsamlede faktaopplysningene fra dagboken til å publisere "Anette elsker Stian" skrevet med snirklete kulepenn på plankeveggen utenfor skoleporten, så var man skolens helt i ukesvis (og var sikret en søster som hatet deg til du passerte tjue).

I dag: Hmm..
Dagens lillebrødre har det ikke lett, å være en utspekulert pøbel har rett og slett blitt en vrien oppgave. Man kan jo senke iPhonen hennes i gullfiskbollen slik at fisken kan se på TV, eller kanskje komme med en slengbemerkning om Justin Bieber. Men å lese høyt fra dagboken er ikke like morsomt når den allerede ligger publisert på blogg.no, og at Anette har et forhold med Stian har begrenset nyhetsverdi når det allerede står på Facebook..


Relatert artikkel: Ohmer Michael Bhatti fikk gigantkontrakt(vg)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen