torsdag 3. februar 2011

Snakk norsk!

Mulig jeg snøvler, men jeg er ganske sikker på at jeg ikke bestilte potet på kebaben min..
Arbeiderpartiets integreringsutvalg ønsker at alle innvandrere må bestå en norskprøve, og de må også kunne besvare spørsmål innen samfunnskunnskap.

Dette synes jeg naturligvis er et strålende tiltak. Det er utrolig irriterende når man ikke skjønner hva taxisjåføren sier på vei til byen. Og det er enda mer slitsomt at fyren som selger meg kebab på vei hjem ikke skjønner hva JEG sier når jeg prøver å forklare hva jeg vil ha på kebaben min. Greit nok at jeg snøvler litt i fylla, men jeg snakker hvertfall norsk!

Ellers er det jo litt artig å tenke på at hvis en innvandrer klarer å svare på alle samfunnsrelaterte spørsmål som stilles i statsborgerprøven, så vet han sannsynligvis mer enn den jevne nordmann. Jeg mener, spør du en tilfeldig ungdom på gata i Oslo hvem som er fiskeriminister (Lisbeth Berg-Hansen), hvor mange fylker vi har (19), eller kanskje hvorfor FrP er ute og kjører når de tror problemene i eldreomsorgen og skolen løses på magisk vis bare vi bruker flere oljepenger (brønnene i Nordsjøen pumper opp olje, ikke sykepleiere og lærere), ja da ser de bare dumt på deg. Kanskje sier de "Lissom, hæ?" før de skrur opp lyden på iPoden sin og sparker deg i kneet.

Hvis bare disse reglene hadde blitt innført for partysvenskene også, så hadde det blitt bra. Det er liksom vanskelig å bli sur på en partysvenske fra Skåne som prøver å fornærme deg, det er jo plent umulig å forstå hva han sier. Hvis han derimot hadde gått 600 timer på norskkurs og lært seg å gjøre seg forstått, ja da kunne man gitt fyren en på trynet med god samvittighet.

Relatert artikkel:Ap vil kreve at innvandrerne står i norsk muntlig(vg)
Foto:Public domain

22 kommentarer:

 1. Hva skjer dersom din ektefelle som du har 2 barn med ikke består den obligatoriske norsktesten for å bli norsk statsborger? Blir vedkommende tvangssendt hjem til opprinnelseslandet?

  Dere nordmenn tenker ikke lengre enn skoa. Tragisk er dere.

  SvarSlett
 2. Anonym: Tja, i følge forslaget vil man få inntil 2400 timer gratis for å lære seg norsk godt nok til å bestå prøven. Det burde være overkommelig for de fleste? Da står det nok mer på vilje enn evne hvis du fortsatt ikke består prøven.

  SvarSlett
 3. ^Ja, send han hjem tvert!

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Nå må også andre land ta i bruk samme metode mot Nordmen i utlandet.
  Spania må starte med det samme og de som ikke klarer testen må bli kastet uut fra landet.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 7. push din jævla pikk hvorfor sletter du mine innleg?

  SvarSlett
 8. Anonym: Innlegg uten banning og personangrep får nok stå litt lengre.

  SvarSlett
 9. HAHA HVA MED NORDMENN I SPANIA OG THAILAND!??
  DER HAR DE BODD I 30ÅR,OG SNAKKER IKKE ETT ORD SPANSK .DE GÅR I 17MAI TOG I SPANIA!? DE HAR EGNE BUTIKKER HVOR KUN NORDMENN JOBBER,DE HAR EGNE SKOLER OSV. HVA GJØR NORDMENN MOT UTLENDINGER!? HVORFOR SKAL DE TA EKSAMEN I NORSK?? HVORFOR IKKE HA FAST JOBB????ALLE VEIT ARBEIDSLIVET ER BESTE STEDET FOR Å LÆRE NORSK. HVORFOR BRUKE MRD AV KRONER PÅ NORSK, FÅ DE UT I ARBEID,BARE DA LÆRER DE FORT NOK. IDAG ER DET OBLIGATORISK MED CA 350 TIMER NORSK,OG DET HOLDER LEEENGE. nordmenn må slutte å tru de er mye bedre enn andre,de er faktisk verre i utlandet ,bare se i thailand spania kongo, ghambia bolivia ...

  SvarSlett
 10. Ja du har rett norske tror de er over alle og over allt!!
  bare vent til de andre landene begyner å jage nordmen ut de er melke kuer nå i utlandet derfor vil de ha dem men når kassa er tomm .....

  SvarSlett
 11. hmm, tror ikke dere har helt skjønt innlegget. Ville leste det en gang til.

  SvarSlett
 12. Selv om dere er ikke nordmenn men dere bor i deres land, please vis litt respekt... herregud..

  SvarSlett
 13. Det er greit så lenge det gjelder alle disse nye landsmenn fra dere vet hvor, som det eneste formålet er å få seg norsk pass for å vandre legalt etter at de kom her med falske papirer o.s.v.. La de som kommer hit og ønsker bare å jobbe og ikke bli norske(det er ikke så mye status det i verden for øvrig) slippe disse nasi reglene med obligatorisk norsk o.s.v fordi ikke en gang i sverige tjener dette språket §!!!

  SvarSlett
 14. det er vanskelig å jobbe med noen som ikke kan norsk. de skjønner ikke den enkleste komando, å man må gå fra sitt arbeid for å vise dem va de skal gjøre, å de kan jo ikke arbeide med noen form for papir arbeid, veldig frustrerende når det er ting som skal gjøres. å gå på norskkurs å få en karakter over stryk det må folk være villige til å gjøre for et nytt liv. vi skal stille kravene ikke dem. blir som om jeg får besøk hjemme som krever å drite på kjøkkenet.

  SvarSlett
 15. Artig innlegg:) Fjollete kommentarer.
  350 timer norsk holder tydeligvis ikke så leeeeeenge. Etter caps lock kommer svada? Hvem flytter forresten til Kongo eller Gambia foruten Leger uten (varm) Genser og Misjonærstillingen? Thorbjørn, din penis, ikke slett innleget mitt da! Det vil da se ut som om jeg har skrevet noe stygt, hvilket jeg egentlig har siden penis er et kjønnsorgan. Huff. Slemme meg.

  Bare de dumme vandrer til Norge og krever respekt. Respekt gis til de som har lært språket eller bruker stavekontroll...

  De smarte er forøvrig pirater.

  SvarSlett
 16. De som kan engelsk trenger vel ikke å lære et så verdens ukjent språk som norsk ?? Nordmenn i utlandet snakker ikke og vil ikke snakke de innfødte sitt språk. Dem burde ta sine egne før de går på andre med sine obligatoriske svana saker...

  SvarSlett
 17. ja men nå er det ikke 10000 vis av nordmenn som rømmer til andre land, heller rike folk som vil leve i et tropiskt land.

  SvarSlett
 18. Hvordan kan man forholde seg til sitt nye land, kultur og lovverk hvis man ikke kan kommunisere eller forstå dette landets språk?

  SvarSlett
 19. Hva er problemet med potet på Kebaben? På toppen av alt fikk du mer enn du ba om..

  SvarSlett
 20. Anonym som synes innlegget var artig: Jeg velger å tolke penis som en litt ruskete måte å omtale en pen person på. Din penis, lissom. Takk takk, du ser ikke så verst ut du heller! :)

  SvarSlett
 21. Til anonym...

  Du skriver, "HAHA HVA MED NORDMENN I SPANIA OG THAILAND". Og hva har det med dette nye forslaget som Støre fremmer nå??? Hehe, du må vel forstå at det er opp til Spania el. Thailand å fremme et slikt forslag for sine egne land. Et forslag til deg og mange andre, slutt å mix i sammen så mye tull som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Forresten, så er dette et gammelt FrP forslag, men har vært latterliggjort av venstre siden i mange år.

  Mvh. Rockman

  SvarSlett
 22. Til Anonym,

  Siden du trod det befinner seg 1/2 million i Spania, så er det moment du glemmer fullstendig.
  det kulturelle.
  Sekundært, en rekke nordmenn snakker spansk. Ta en tur, og sjekk.
  Men du har rett. det er ALTFOR fo mye å kreve at de skal ta seg tid til å lære norsk. herregud, hvis du kan lese, skrive og lese norsk, er det ikke så enkelt å snike på T-Banen, eller forstå forbudskilt!
  Så her er min ide, for det blir jo realitet om hundre år. Urdu eller arabisk som felles språk for alle i dette landet! (Norge)

  SvarSlett

Søk i bloggen