fredag 11. mars 2011

Vi har en bitteliten katastrofe her borte

Et japansk atomkraftverk slipper ut radioaktiv gass som følge av strømbrudd etter Tsunamien som rammet landet tidligere i dag.


De ansvarlige for atomkraftverket beroliger oss med at det "lekker bare litt". Bittelitt. Nærmest bare noen atomer som slipper ut altså, vi lover. Et atom her, og et atom der, hva er vel det blant venner? At du får barn med tre armer til neste år er jo bare praktisk. Tenk så effektiv barnearbeider han blir bak samlebåndet på den lokale Sony-fabrikken.

Neida. Det er lett å trekke på skuldrene når det skjer katastrofer i Land Langt Borte, og kanskje til og med tulle litt med det. I alle fall helt til man leser at katastrofen forskyver Gullrekka på NRK. Nei vet du hva, tenker du da. Kan det være nødvendig å ødelegge fredagskvelden vår bare fordi noen titalls japanere blir våte på bena? Alvorlig talt. Man blir nesten litt sint. Merket du det du også? Det var faktisk like før Tsunamien nådde helt inn, og dannet en liten krusning i vannflaten på ditt innvendige følelsesliv. Nesten. Så beroliger man seg med å lese yndlingsbloggen sin, eller kanskje spise litt sjokolade. Det er jo tross alt over en halvtime siden middag. Blir fysen på noe godt, må vite.

Som alltid når det skjer naturkatastrofer, så er det mange triste skjebner, og uskyldige menneskeliv går tapt. Men så er det jo litt sånn Tenk På Barna i Afrika. Det fryktes over 1,000 døde i Japan, kanskje blir det mange tusen før dette er over. I Afrika dør det rundt én million mennesker hvert år av AIDS. Det er i underkant av 3,000 personer om dagen. Gjennomsnittlig levealder i mange afrikanske land er rundt 40 år. I Norge er den dobbelt så høy.

Så neste gang du feller en liten tåre fordi noen ryker ut av Paradise Hotel, eller får panikkanfall fordi mobiltelefonen din går tom for strøm... Tenk På Barna i Afrika. Seriøst.


Du kan hjelpe de eksempelvis her: Kiva


Foto: VG, FC Twente
Relaterte artikler: Katastrofen forskyver gullrekka(vg), Vi visste det ville komme(vg), Frykter radioaktive utslipp(vg), Frykter mer enn 1000 døde(vg), Obama sender hangarskip(vg)

10 kommentarer:

 1. Vi har det virkelig alt for godt i dette landet...

  SvarSlett
 2. Tenker på dem hver dag jeg

  SvarSlett
 3. de barna er heldig de! de veit ikke hvor vondt det er å være skikkelig stappmnett!

  SvarSlett
 4. Afrika kan ikke fø på alle sine barn slik verdensdelen er..kall det naturlig utvelgelse. Store deler er tørkerammede områder, elendig matproduksjon, mens andre deler driver og kriger, voldtar, sprer AIDS og lemlester hverandre mest mulig. Jeg er ikke en gang kynisk, men det er faktisk jævlig synd på de som vokser opp i sult og nød der og får noen sekker korn, mais eller ris fra Vesten dann og vann når situasjonen er for prekær. Bare sånn at de ikke sulter aldeles ihjel, og så får Vesten bedre samvittighet.

  SvarSlett
 5. Siste anonym: Vel, med den tankegangen kan jo www.kiva.org være noe å teste ut, fremfor å sende en sekk ris i halvåret. Der kan du selv plukke ut personer eller grupper enten i Afrika eller andre steder, som holder på med noe du anser som bærekraftig. Så kan du låne ut penger til disse. Fordelen med å låne ut fremfor å gi bort, er blant annet at pengene dine kan gjøre nytte om og om igjen. Når de blir betalt tilbake kan du jo låne de ut på nytt.

  SvarSlett
 6. wowey, snakk om mixed feelings. Jeg gikk fra å le godt for meg selv, fordi du er morsom som alltid, til å bli helt paff.

  SvarSlett
 7. rebecca - beklager det, selv om det vel egentlig var meningen :)

  SvarSlett
 8. Sv: Jappen gikk ned ganske fort etter bildet var tatt, skal inrømme det:)

  Har fått den kommentaren noen ganger, om hvor Norge ligger. En del gliser også bredt, SÅ stolte:

  "Ya, I know Norway! It's in Scandinavia!"

  Jeg klapper dem på hodet og sier flink flink, men så MÅ de liksom følge opp med en:

  "It's the capital in Sweeden, right!?"

  Doh.

  SvarSlett
 9. hmm.. dette var egentlig veldig bra skrevet

  SvarSlett
 10. Takk skal du ha, Lorentzen. :)

  SvarSlett

Søk i bloggen