lørdag 2. april 2011

Koranen som opptenningsved

Siri Skare (52) ble drept i Afghanistan fredag 01.04.2011
For to uker siden arrangerte Pastor Wayne Sapp bokbrenning av Koranen etter at boken hadde vært med på en rettsak i pastorens menighet, og ble funnet skyldig i en rekke forbrytelser. 

Jeg lurer på om Wayne Sapp og hans svirebror Terry Jones (som truet med å brenne Koranen i fjor) hadde blitt imponert hvis jeg stablet opp et lite lass med bibler, tente på og grillet noen pølser. La oss være realistiske, de hadde neppe drept noen. Men hadde de oppfattet mine handlinger som voksne, reflekterte og fornuftige? Antageligvis ikke. Så hvordan kan de rettferdiggjøre å brenne Koranen?

Før vi avfeier bokbrenning som bagateller og muslimene som gærninger, la oss minnes det MTV-generasjonen har glemt. For de som ikke sov seg gjennom samfunnstimene på skolen, så bringer bokbrenning tankene til nasjonalsosialistenes bokbrenning i Tyskland på tredvetallet. Den gang ble titusenvis av bøker slengt på bålet, i hovedsak bøker av jødiske forfattere. Propagandaminister Joseph Goebbel malte med bred pensel,, og kvittet seg med alt han mente var "anti-tysk". Kristne var ikke fremmed for bokbrenning under middelalderen heller, da man effektivt kvittet seg med kjetterske tanker og vitenskapelige verk.

Men dette behøver ikke handle om bøker. Det kan handle om destruktiv tankegang. Om å angripe det man ikke liker fremfor å fremme det man liker. Om å frisinnet dele ut skyld og fordømmelse. Om at Islam helt tydelig ikke er den eneste religionen som aler opp religiøse fanatikere. Om at en ny og bedre verden starter her og nå. Og at hovedpersonen er deg.

En gang for ikke så lenge siden, levde det en neger som strevde hardt med å være hvit. På slutten av åttitallet laget han en sang som het "Man in the mirror". Det er fristende å sende hele teksten til den låta i et rekommandert brev til Wayne og Terry, men jeg skal nøye meg med å sitere et par linjer:


I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
(..)
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change


Det jeg og min gode venn med rød skinnjakke, englevinger og apekatt på skulderen forsøker å formidle, er at det er litt dumt å være så navlebeskuende at man ikke forstår at man selv er en del av problemet. Reverend Wayne Sapp, I've got news for you. You're a picture of everything that is wrong with the world today.

Og forresten, Gud ringte nettopp. Han sa at folk som brenner koraner og får folk drept ikke får være med å leke blant skyene. Siri Skare fikk plassen din. Hvor du skal gjøre av deg da, sier du? La meg si det slik, du behøver ikke ta med deg boblejakka når du tar kvelden for godt. Ved din endeholdeplass er det plenty varmt nok uten jakke.

Foto: Forsvaret
Relaterte artikler: Siri Skare drept i Afghanistan(vg), Ni drept i nye Korandemonstrasjoner(vg), Trist for hele FN(vg), Signerer minneprotokoll for Siri(vg), Forsvaret skjerper sikkerheten(vg), Taliban tar på seg ansvaret(vg), FN-sjef gir pastor skylden(vg)

1 kommentar:

Søk i bloggen