tirsdag 1. mai 2012

52 uker ferie, det hadde vært noe!

LO, YS og Unio krever 12 ekstra fridager for statsansatte, mens seniormedarbeidere kan få 22 flere fridager. De har også lagt inn et absolutt krav om at alle får egen massasjestol, hev-og-senk pult og 7,5 timers lunsjpause.

Det er en ærlig sak å ønske seg mer fri, det fineste hadde jo vært å ikke jobbe i det hele tatt, ikke sant? Men hvem skal da stå for verdiskapningen som gjør at vi kan betale ut lønnen din? Penger vokser faktisk ikke på trær, selv ikke i Norge. Nei, de tyter ikke ut av bakken som sort gull heller. Og om de så gjorde, hva skal du med penger hvis det ikke er noe å bruke de på?

Hvem skal skaffe deg mat, klær og bensin hvis alle sitter hjemme og spiser twist og ser på NAV på TVNorge? Sånn rent bortsett fra at ingen lenger lager twist, og alle som burde jobbet i TVNorge sitter hjemme og lurer på hvor all twisten ble av.

Neida, det er viktig at alle får masse fri så vi kan pleie alle gamlingene nå som eldrebølgen kommer. Å være på jobb og skape verdi som gjør at vi faktisk kan betale for pensjonen deres, det er ikke så viktig.

Strengt tatt burde kanskje folk fått lov til å ha så mange fridager de ville, det er jo tross alt ikke påbudt å jobbe. Det er når man forventer å få lønn uansett hvor mye fri man tar ut, at det begynner å skurre. "Jammen! Det er dårlig gjort at vi statsansatte tjener mye mindre enn snobbene i privat sektor!" Tja, gjør dere det?

Sannheten er at forskjellen ikke er så stor, og mens vi som jobber i privat sektor.. vel, jobber - så har de statlige sommertid, fridager i hue og ræva og alskens velferdsordninger.

Og ER det dårlig gjort? Fortjener ikke en gründer som jobber 60 timers uker og skaper titalls eller hundrevis av arbeidsplasser å sitte igjen med mer penger enn Ola Dunk som sitter som saksbehandler i en eller annen statlig institusjon og kaster dritt til kundene sine i seks-sju timer før han går hjem klokka tre? Helt ærlig?

Neste gang du tømmer twistposen i fredagsskålen på jobben og grafser til deg din favorittbit, tenk litt på hvordan den havnet der. I 1892 kjøpte Johan Throne Holst opp Freia sjokoladefabrikk med 7 ansatte. Allerede i 1898 var antall ansatte økt til 60. På 6 år skapte han 53 arbeidsplasser. Jeg har et forslag til deg. Ta deg en permanent ferie, så skaper du hvertfall én.

Relaterte artikler: "Statsansatte krever opptil en måned ekstra fri" (vg.no), "Krever 12 ekstra fridager i året" (ap.no), "Oppgjøret i staten er en farse" (ap.no)
Bilder: Aftenposten, SSB

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen